Ga naar de inhoud

Volgens het KNMI had de beving een kracht van 3.1 op de schaal van Richter en lag het epicentrum bij Wirdum.

  • door
Figuur 1. De aardbeving bij Groningse Wirdum met een magnitude van 3,1 op schaal van Richter. De witte stippen zijn seismologische meetstations waar de beving geregistreerd is. De grijze stippen ook, maar deze worden vanwege de afstand niet meegenomen in de berekening van de magnitude. ©KNMI

De provincie Groningen is rond 4.17 uur zaterdagochtend opgeschrikt door een aardbeving. Volgens het KNMI had de beving een kracht van 3.1 op de schaal van Richter en lag het epicentrum bij Wirdum.

De automatische detectie van het KNMI gaf aanvankelijk een kracht van 3.2 aan. Een kleine drie kwartier na de beving werd dat gecorrigeerd naar 3.1. Dat maakt de aardbeving de op vijf na zwaarste beving ooit in Groningen gemeten.

Mensen uit de wijde omtrek van Wirdum, van Stad tot Delfzijl en van Meerstad tot Appingedam, en zelfs in Veendam geven aan dat ze de beving hebben gevoeld. ‘Om 4.17 schudde en kraakte het hele huis’, laat Arjan Smit uit Appingedam weten. ‘Een van de kids van drie jaar werd er zelfs wakker van.’

Lees hier het hele artikel

https://www.rtvnoord.nl/nieuws/964492/aardbeving-met-kracht-van-31-bij-wirdum-het-huis-kraakte-ik-zat-rechtop-in-bed